luni, 14 ianuarie 2013

Problemele si fericirea

Motto: "Daca astept sa fiu fericit,
             Voi astepta la nesfarsit;
             Daca sunt fericit acum,
             Voi fi fericit prntru totdeauana" - Er. M.K. Gupta, Cum sa fim mereu fericiti

Ce minunat este cand totul ne merge bine si suntem pur si simplu fericiti. Dar cum toata lumea stie ca dupa ploaie apare soarele se mai petrece si invers si iata ca in viata noastra apar si probleme. Deseori aud in jurul meu oamenii spunand "trec printr-o perioada mai dificila", "am probleme la locul de munca" etc (la fel cum am trait si eu in diverse momente). Ce se peterce cu fericirea noastra atunci?
Rasfoind cartea "Cum sa fim mereu fericiti" scrisa de Er. M.K. Gupta am gasit un capitol care m-a ajutat sa-mi schimb perspectiva asupra problemelor, de aceea am hotarat sa vi-l ofer mai jos.

"Problemele fac parte integranta din viata noastra

Majoritatea oamenilor cred ca atunci cand li se vor fi terminat problemele, vor incepe dezvoltarea planurilor lor de viata. Dar problemele fac parte integranta din viata. Ele nu se sfarsesc niciodata. Cand o problema dispare, apare alta in loc. Aceasta este natura vietii. Viata este astfel construita, pentru ca noi sa facem fata diferitelor probleme si sa invatam lectiile necesare, pentru a ne putea dezvolta in continuare. Aceasta este valabil pentru oricine. Nimeni nu este lipsit de probleme.

Solutia este sa nu lasam problemele sa interfereze cu procesul dezvoltarii noastre. In orice stare am fi la un moment dat, este important sa ne continuam evolutia, folosindu-ne de tot ceea ce viata ne pune la dispozitie in acel moment. Aceasta este din cauza ca, oricare ar fi problemele noastre, alte usi ne raman mereu deschise pentru cresterea noastra viitoare. Nu sunt inchise chiar toate usile pentru cineva, oricat ar fi el de slabit.

De asemenea, nu exista nicio problema pe lumea aceasta care sa fie mai mare decat puterea mintii noastre si care sa nu poata fi rezolvata. Experienta generala a vietii spune ca atunci cand vin problemele in viata noastra, apar si solutiile. Nu ni se da sa induram mai mult decat putem duce. Daca ne deschidem fata de Dumnezeu, Tatal nostru ceresc, pentru a primi ghidare, vom descoperi foarte repede o solutie potrivita pentru orice problema.

Este foarte imatur din partea cuiva sa gandeasca sau sa-si imagineze ca aceasta viata trebuie sa fie foarte confortabila si ca nu ar trebui sa apara niciun fel de probleme. Aceasta realitate este bine sa fie luata ca atare: mereu vor fi suisuri si coborasuri, precum si evenimente neasteptate in viata noastra. Trebuie sa fim pregatiti pentru orice in viata. Aceasta este legea, asa ca trebuie sa invatam sa ne impacam cu problemele care apar. Daca invatam sa intampinam problemele cu calm, ele isi vor pierde pana la urma influenta asupra noastra si noi vom deveni stapanul lor, in loc sa fim sclavii acelor probleme.

Ar trebui sa ne dam seama, de asemenea, ca aceste probleme sunt infime in comparatie cu mangaierile si consolarile pe care ni le ofera Dumnezeu. Atunci cand ne bucuram de belsug, nici nu-I multumim lui Dumnezeu si nici nu ne intrebam cum de avem parte de el, dar cand avem probleme, imediat devenim tulburati. Aceasta nu este falsitate? Daca vom incepe sa-I multumim lui Dumnezeu pentru ce avem, influenta problemelor asupra noastra se va reduce. Ar trebui sa adoptam atitudinea de a multumi lui Dumnezeu chiar si pentru cele mai marunte lucruri pe care ni le ofera.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu