sâmbătă, 5 ianuarie 2013

Cinci chei pentru a fi mereu optimisti

Omul optimist nu este un visator pasiv, ci o fiinta care se angreneaza activ pentru idealul fericirii personale si cateodata si a celorlati din jurul sau care aspira la aceasta. Un optimist trece cu mai mare usurinta peste greutatile vietii deoarece el este mereu orientat catre o continua perfectionare si fericire, avand o incredere de nezdruncinat in viitor si in posibilitatea victoriei binelui, dreptatii si fericirii.

In continuare vom revizui 5 chei care ne permit sa fim mereu optimisti:

1. Sa ne gasim mereu preocupari placute si benefice si sa lasam grijile inutile deoparte.

Pesimistii irosesc o mare cantitate de energie emotionala concentrandu-se aproape obsesiv doar asupra problemelor si procedand mai mereu astfel, ei ignora solutiile. Sa nu pierdem niciodata din vedere ca orice se petrece in viata noastra noi alegem atitudinea pe care o avem in fata acestor evenimente. A discuta la nesfarsit problemele cu care ne confruntam nu face decat sa ne mentina in ele, iar multe dintre noi, femeile, am  dezvoltat suficient acest obicei nefast. Este un moment bun sa ne focalizam atentia asupra lucrurilor minunate din viata noastra, sa ne investim energia in lucruri constructive care sa ne ajute sa fim mai relaxate, fericite, implinite. Astfel solutiile la problemele cu care inca ne mai confruntam nu vor intarzia sa apara.

2. Sa ne sarbatorim succesele, oricat de mici ar fi acestea.
Observand cu luciditate pasii pozitivi si micile succese pe care le obtinem in viata de zi cu zi, ne va aduce un plus de multumire si implinire in viata noastra. De asemenea constientizarea lucida si obiectiva a propriilor calitati si merite ne va ajuta sa le putem manifesta plenar sau sa le comunicam eficient si altora, crescandu-ne astfel atat increderea in Sine precum si imaginea noastra pozitiva, benefica, creatoare.

3. Sa invatam din fiecare esec
Principala deosebire dintre optimisti si pesimisti este atitudinea cu totul diferita in fata dezamagirilor.Cu totii avem parte si de esecuri in viata. Este insa foarte important cum le interpretam, caci daca o vom face in mod negativ sau prostesc aceasta va declansa ulterior in noi efecte nocive care se pot perpetua. Este bine sa ne asumam faptele noastre si sa invatam ceva din fiecare esec, despre cum sa fim mai buni si mai intelepti pe  viitor. Apoi sa pasim cu incredere inainte aplicand cu intelepciune experienta dobandita.

4. Sa nu mai utilizam cuvinte de genul: "niciodata" sau "imposibil"
Tiparele profund negative de "gandire catastrofica" precum "niciodata nu voi fi in stare sa", "intotdeauna voi esua", "imi este imposibil", "asa ceva nu se poate", "eu nu am niciodata noroc", "inca nu ma simt pregatita" nu ne ajuta cu nimic. De aceea este bine sa le inlocuim cu expresii de genul "sunt totusi sanse", "pe cei curajosi ii ajuta norocul", "incercarea moarte nu are", "nu am nimic de pierdut daca incerc acum", "nu las pe maine ce pot face azi".
Sa nu uitam niciodata ca in cuvinte se ascunde o tainica putere, de aceea sa ne alegem cu intelepciune cuvintele pe care le folosim.


5. Sa folosim autosugestia
Este util sa ne scriem fraze ce au sens benefic, pozitiv in locurile pe care le vedem cel mai des: pe desktop-ul calculatorului, pe usa de la frigider, pe oglinda din baie. Un exemplu in aceasta privinta este:
"Cu fiecare zi care trece devin tot mai bun si din ce in ce mai puternic in toate privintele"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu