Anumite cercetari de statistica
alimentara realizate recent la nivel european au confirmat faptul ca
persoanele care consuma frecvent salate proaspete si fructe, si care, in
plus, nu sunt supuse la stres, se confrunta mult mai rar cu boli
infectioase decat media populatiei, in timp ce persoanele care nu consuma
niciodata sau foarte rar legume si fructe, precum si cei care fumeaza si
traiesc intr-un stres continuu, sunt mult mai expusi la gripa sau raceli.
Conform statisticilor realizate, din numarul total al barbatilor, doar 8,7%
mananca zilnic salata si 14,3% legume. Dupa studii laborioase si
indelungate, s-a ajuns la concluzia ca hrana pe care o consumam e decisiva
pentru calitatea si durata vietii si ca sistemul imunitar poate fi
influentat in bine prin alimentatie. Astfel ca, fiecare dintre noi ne-am
putea reduce riscul imbolnavirii alimentandu-ne corect.
Oamenii sunt din ce in ce mai
constienti de cat de important este sa-si mentina sanatos sistemul imunitar
pana la o varsta inaintata si acest aspect poate fi realizat mai ales prin
alegerea inteleapta a alimentelor. Prin studiile moderne au fost
identificate anumite substantele bioactive care influenteaza benefic sistemul
imunitar si anume vitaminele A, B6, C si E, zincul, seleniul, cuprul,
fierul si unele substantele vegetale secundare precum beta-carotenul sau lycopenul.
Decisive pentru activitatea sistemului imunitar sunt si grasimile. Studiile
recente confirma faptul ca imunitatea organismului creste o data cu
eliminarea sau reducerea grasimilor din alimentatie. Recomandarile
specialistilor nutritionisti pentru o zi sunt o portie de legume crude, o
portie de legume fierte, o data pe zi salata, de doua ori pe zi fructe, una
dintre mese putand fi inlocuita cu un pahar de suc proaspat de fructe.
Rezultatele sunt si mai bune daca meniul contine o varietate mare de legume
si fructe.
Ranjit Chandra, imunolog la
Universitatea Carolina de Nord, a efectuat cercetari vreme de 30 de ani
pentru gasirea unui regim alimentar care sa intareasca imunitatea.
Cercetatorul a observat ca reducerea combativitatii celulelor
imunitare este rezultatul insumat al catorva factorilor de risc major
si anume stresul, alcoolul in cantitati mari, nicotina, sedentarismul si
alimentatia incorecta. Celulele corpului uman produc in masa substante
protectoare, dar pentru aceasta au nevoie de sprijin "culinar"
adecvat. "Dati-mi o eprubeta cu sange colectat de la o persoana si pot
sa va spun exact daca aceasta consuma o cantitate suficienta de fructe si
legume", afirma cercetatorul american.
Cercetatorul amercican a realizat urmatorul test, menit sa
demonstreze efectul legumelor asupra organismului: 23 de barbati nefumatori,
cu greutate normala, intre 27-40 de ani au consumat vreme de doua saptamani
o hrana saraca in caroten, dupa care li s-au introdus, zilnic, pe parcursul
a catorva saptamani, fie cate 330 ml suc de rosii, fie cate 330 ml suc de
morcovi, fie cate 10 g pulbere de frunze spanac. O data pe saptamana li s-a
controlat sangele. Rezultatul a fost remarcabil. Sucul de rosii a fost cel
mai eficient, subiectii care l-au consumat prezentand cele mai bune valori
in ceea ce priveste antioxidantii. In mod evident, lycopenul prezent in
rosii s-a dovedit a fi un "captator" de radicali mai puternic
decat beta-carotenul. Un pahar de suc de rosii contine pana la 30 mg de lycopen,
in timp ce 100 g rosii nu contin decat 3 mg. De fapt, organismul valorifica
cel mai bine sucul de rosii. In primul rand, pentru ca celulele vegetale
prelucrate ofera mai multa lycopen decat rosia proaspata intreaga si, in al
doilea rand, pentru ca grasimea, de pilda o lingura de ulei de masline adaugata
la suc, usureaza absorbtia lycopenului de catre intestin. Efectul
anticancerigen al rosiilor a fost confirmat in 1999 de si de Edward Giovannucci,
medic la Universitatea Harvard. El a efectuat 72 de studii specifice, iar concluzia
sa este aceea ca pe masura ce consumul de rosii e mai mare, implicit
cantitatea de lycopen din sange creste si in consecinta este redus riscul
imbolnavirii de cancer la pancreas, intestine, prostata sau san.articol preluat de pe www.ayus.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu